REX handle

Kapacitivno tipalo

Pozicionirano v ravno pravi višini na notranji strani ročaja uporabniku omogoča, da hkrati položi roko na ročaj in prst na čitalnik ter tako vrata takoj odklene in odpre.

Tipki za upravljanje naprave

Z dvema tipkama, vgrajenima v del ročaja, ki gleda proti vratom, se dodaja in briše administratorje ter uporabnike. Preprosto, diskretno in varno.

ročaj s čitalnikom prstnih odtisov

Odklene vrata in izklopi alarm

Ker ima REX handle dva relejna izhoda, lahko poleg vhodnih vrat upravlja tudi s katerim drugim funkcijskim elementom v objektu (alarm, garažna vrata …).

Širok nabor dimenzij in izvedb

REX handle je na voljo v dimenzijah 600 do 1800 mm, oblikovno pa v okrogli, kvadratni in ploščati izvedbi.

Ročaji na zunanji strani vhodnih vrat so standardna oprema praktično vseh sodobnih vhodnih vrat višjega cenovnega razreda.

Blagovna znamka REX handle predstavlja ročaje iz brušenega nerjavečega  jekla, v katere je na hrbtni strani vgrajen čitalnik prstnih odtisov.

Površinsko kapacitivno tipalo uporabniku omogoča, da hkrati položi roko na ročaj in prst na čitalnik ter tako vrata takoj odklene in odpre. Na zunanji strani ročaja je le moder LED indikator, na hrbtni strani pa sta poleg čitalnika še dve tipki za upravljanje z nastavitvami. Ker ima čitalnik dva relejna izhoda, lahko poleg vhodnih vrat upravljate tudi s katerim drugim funkcijskim elementom v objektu (alarm, garažna vrata …).

REX Handle R serije je oznaka za ročaje iz nerjavečega jekla, okrogle oblike (premer 30 mm). Sestavljen je iz treh delov, v sredinskem je vgrajen čitalnik prstnih odtisov. Pritrditveni nosilci so možni pod kotom 90° ali 45°. Dolžine nad 1000 mm imajo dodaten, tretji pritrditveni nosilec. Izhod povezovalnega kabla je standardno skozi zgornji pritrditveni nosilec, pod izvrtino za pritrditev.

REX Handle Q serije označuje ročaje iz nerjavečega jekla, kvadratne oblike (stranica 30 mm). Enovita sestava ima na hrbtni strani izrez, v katerem je vgrajen čitalnik prstnih odtisov. Pritrditvena nosilca sta vedno dva, z dvema možnima razporeditvama. Oznaka QM ima nosilca zamaknjena od koncev ročaja proti sredini, oznaka QE pa ima pritrditvena nosilca na skrajnih robovih ročaja. Izhod povezovalnega kabla je standardno skozi zgornji pritrditveni nosilec, pod izvrtino za pritrditev.

REX Handle F serije označuje ročaje iz nerjavečega jekla, pravokotne oblike (30 mm x 15 mm). Enovita sestava ima na hrbtni strani izrez, v katerega je vgrajen čitalnik prstnih odtisov. Pritrditvena nosilca sta pozicionirana na koncih ročaja, dodaten tretji nosilec pa je vgrajen simetrično na sredino ročaja pri dimenzijah nad 1000 mm. Izhod povezovalnega kabla je standardno skozi zgornji pritrditveni nosilec.

REX handle deluje na principu komunikacije zunanje enote (čitalnik prstnih odtisov) in notranje enote, v kateri je rele za proženje mehanizma za odklepanje. Notranja enota se nahaja na varni strani - v vratnem krilu ali elektro omarici. Komunikacija med zunanjo in notranjo enoto je zaščitena z enkripcijo, kar pomeni, da se releja za odklepanje vrat z zunanje strani ne da sprožiti.

 • Dimenzije: 600-1800 mm
 • Število administratorjev: 3
 • Kapaciteta odtisov: 1000
 • Število relejev: 2
 • Upravljanje funkcij: s tipkama na hrbtni strani ročaja
 • Način vgradnje: na vratno krilo
 • Tipalo: kapacitivno - površinsko s 3D odvzemom
 • Elektronska zaščita pred vdorom: 256-bitna enkripcija

Naročiti je mogoče tudi nestandardne dolžine ročajev.  Namesto brušenja se lahko naroči tudi poliranje.

Poskrbimo, da so roke čiste in dovolj vlažne. Največ težav z branjem se namreč pojavlja v zimskih mesecih in zaradi izsušene kože.

Pri tako sofisticirani tehnologiji, kot je prepoznavanje prstnih odtisov, tudi pri najboljših tehnoloških rešitvah prihaja do majhnih odstopanj. V praksi naših čitalnikov ne more uporabljati med 3 in 4 % uporabnikov, je pa pomemben podatek, da je 90 % od teh mlajših od 8 let ali starejših od 75 let.

Pri mlajših otrocih je prstni odtis še zelo majhen, poleg tega pa se še razvija in zato spreminja. Ustali se nekje po osmem letu starosti. Pri starejših uporabnikih pa največ težav povzroča presuha koža. Priporočamo, da je na vratih kot zasilna opcija vedno na voljo tudi klasična ključavnica na ključ, ki jo lahko uporabljajo družinski člani, ki imajo težavo s kožo.

Kapacitivno tipalo, ki ga uporabljamo v REX handle, zajema prstne odtise v 3D tehniki, zato ga je težko pretentati, hkrati pa se je treba vprašati še:

 • Kako bo potencialni vlomilec prišel do vaših (dovolj kvalitetnih) prstnih odtisov?
 • Ali ima potencialni vlomilec potrebno tehnologijo in znanje, da bo ponarejene prste tudi izdelal?

Vlomilci so največkrat oportunisti, ki za vlom izbirajo najšibkejšo točko (okno ali mehanski vdor skozi vrata) in se z umetnimi prsti verjetno ne bodo ukvarjali. V kolikor pa želite varovati lastnino izredno visoke vrednosti z biometrično napravo, se raje odločite za prepoznavo očesne šarenice, ki je najbolj zanesljiva biometrična tehnologija. Obenem pa seveda poskrbite tudi za mehanske prepreke (protivlomna vrata, rešetke, fizično varovanje ...).

Rele za proženje elektronske ključavnice se nahaja globoko v vratnem krilu, v elektro omarici ali dozi vnotranjosti hiše/stanovanja. Komunikacija med tipalom in notranjo enoto, kjer se nahaja rele, pa je zaščitena z 256-bitno enkripcijo. Ta nivo zaščite je približno tako visok kot pri vaši spletni banki.

Priporočamo, da se kot rezervna opcija vedno pusti možnost odklepanja s ključem, če REX handle zaradi kakršnega koli razloga ne bi deloval pravilno. Razloge za tovrstno napako in možne rešitve si oglejte v zavihku "Odpravljanje težav".

Za dobro branje prstnih odtisov je pomembno, da je tipalo vedno čisto. Za to poskrbite z mehko, rahlo vlažno krpo. V nobenem primeru ne uporabljajte agresivnih in abrazivnih čistilnih sredstev, pa tudi grobih in ostrih predmetov, s katerim tipalo lahko opraskate ali poškodujete.

 • Prst je bil na senzor pritisnjen prerahlo ali premočno. Pritisniti ga je treba z normalno jakostjo.
 • Premajhna površina prsta je bila pritisnjena na senzor. Za vnos odtisa mora senzor dobiti dovolj veliko sliko. Poizkusite znova.
 • Baza odtisov je polna. Nov prstni odtis se bo lahko vnesel, ko boste kakšnega od obstoječih zbrisali.
 • Koža na prstu je zelo suha. Poskrbite za zadostno vlažnost kože.
 • Za odpravljanje težav pri vnosu prstnih odtisov otrok, starejših in oseb s poškodovanimi prsti, si preberite zadnji sklop, namenjen tej temi.
 • Prst je bil na senzor pritisnjen prerahlo ali premočno. Pritisniti ga je treba z normalno jakostjo.
 • Premajhna površina prsta je bila pritisnjena na senzor. Za vnos odtisa mora senzor dobiti dovolj veliko sliko. Poizkusite znova.
 • Koža na prstu je zelo suha. Poskrbite za zadostno vlažnost kože na prstu.
 • Naprava je izključena (vklopljen je režim varčevanja z energijo). Pritisnite na enega izmed gumbov za 1 s in naprava se bo vklopila.
 • Za odpravljanje težav pri prepoznavanju prstnih odtisov otrok, starejših in oseb s poškodovanimi prsti, si preberite zadnji sklop, namenjen tej temi.

 

 • Naprava ni priključena na napajanje. Preverite, če je poškodovana napeljava in preverite varovalko, na katero je priklopljen REX handle.
 • Naprava je izključena (vklopljen je režim varčevanja z energijo). Pritisnite na enega izmed gumbov za 1 s in naprava se bo vklopila.
 • Če čitalnik prstnih odtisov še zmeraj ne dela, pokličite serviserja.
 • Napaka v napravi. Pokličite pooblaščenega serviserja.
 • Prstu, ki ste ga uporabili, je dodeljen drugi rele. Želeni prstni odtis najprej zbrišite, nato pa ga vnesite ponovno in mu dodelite prvi rele. Za točen postopek preverite navodila za uporabo.
 • Napaka na čitalniku ali ključavnici. Pokličite pooblaščenega serviserja.
 • Če otroškega prsta ne moremo vnesti, pomeni, da je prstni odtis še premajhen ali še ni dovolj izrazit. Do osmega leta starosti se prstni odtisi še razvijajo.
 • Otroški prstni odtis smo uspešno vnesli, a po določenem času ga čitalnik ne prepozna več. V fazi razvoja se prstni odtisi lahko toliko spremenijo, da jih čitalnik ne prepozna več. V takem primeru je prstne odtise potrebno vnesti ponovno.
 • Starejši ljudje imajo bolj suho in manj prožno kožo. Zaradi tega se težave lahko pojavijo tako pri vnosu kot pri prepoznavanju prstnih odtisov. Taki uporabniki naj poskrbijo za zadostno vlažnost kože tako pri vnosu kot pri vsakodnevni uporabi. Možnost težave lahko zmanjšate tako, da isti prst vnesete večkrat.
 • Fizično delo ter delo s kemikalijami in čistilnimi stredstvi lahko povzroči obrabo ali poškodbo prstnih odtisov. Uporabniki s takimi prsti lahko težave omilijo z vlažilnimi sredstvi in večkratnim vnosom istega prstnega odtisa. V ekstremnih primerih tipičnih karakteristik prstnega odtisa (vijug) sploh ni več videti. Takim uporabnikom svetujemo izbiro naprave za vstop, ki deluje na principu kode ali bluetooth.
NA VRH