Bioreader

Odličen algoritem, preprosta uporaba.

Zmogljiv, majhen čitalnik, namenjen vgradnji v vratno krilo, pokončnik ali na podometno dozo. Poleg odklepanja vrat lahko vklaplja in izklaplja še eno dodatno napravo (npr. garažna vrata ali alarm). Krmilna enota se lahko vgradi v vratno krilo ali pa na DIN letev v elektro omarici.

Vsi paketi so na voljo v dveh različicah: potopni (serija R5BR-1) in vgradni s črnim robom (serija R5BR-2).

Kapacitivno tipalo

je vedno v stanju pripravljenosti. Ko želite vstopiti, na čitalnik položite prst in vrata se vam odprejo.

večbarvna LED

Svetlobni signali sporočajo status Bioreaderja.

čitalnik prstnih odtisov

Proži dve napravi

Poleg odklepanja vrat lahko Bioreader proži še eno funkcijo (na primer vklop/izklop alarmne naprave).

Vgradnja v krilo ali zraven vrat

Na voljo so različni paketi: s krmilno enoto za vgradnjo v vratno krilo ali pa za montažo na DIN letev v elektro omarici.

Bioreader je majhen vgradni čitalnik prstnih odtisov s čelno površino iz nerjavečega jekla. Na ohišju ni nobenih tipk ali gibljivih delov. Funkcije upravljanja  se namreč izvajajo s pomočjo priloženega daljinskega upravljalnika pri paketih s krmilno enoto za vgradnjo na DIN letev ali pa direktno na krmilni enoti, ki je vgrajena v krilo vrat. Status naprave nam sporočajo večbarvne LED in vgrajeni piskač.

Programiranje Bioreaderja je preprosto, saj je namenjen predvsem osebni rabi, kjer menjavanje uporabnikov ni pogosto, uporaba pa je vsakodnevna.

Krmilna enota, ki skrbi za odklepanje vrat, je varno spravljena v vratnem krilu ali elektro omarici in dostop do nje z zunanje strani ni mogoč. Bioreader lahko poleg odklepanja vrat vklaplja in izklaplja še eno dodatno napravo (npr. alarm). V prvi vrsti je namenjen montaži v vratno krilo, lahko pa se ga montira tudi na podometno dozo ali pa nosilec iz nerjavečega jekla.

Bioreader deluje na principu komunikacije zunanje enote (čitalnik prstnih odtisov) in notranje enote, v kateri je rele za proženje mehanizma za odklepanje. Notranja enota se nahaja na varni strani - v vratnem krilu ali elektro omarici. Komunikacija med zunanjo in notranjo enoto je zaščitena z enkripcijo, kar pomeni, da se releja za odklepanje vrat z zunanje strani ne da sprožiti.

 • mere čitalnika serije R5BR-1: 79,3 x 37,2 mm
 • mere čitalnika serije R5BR-2: 79,3 x 40,2 mm
 • Število administratorjev: 3
 • Kapaciteta prstnih odtisov: 1000
 • Število relejnih izhodov: 2
 • Senzor: površinski, kapacitivni s 3D odvzemom
 • Možnost krmiljenja dodatne LED osvetlitve na vratih (na krmilni enoti v vratnem krilu)

Poskrbimo, da so roke čiste in dovolj vlažne. Največ težav z branjem se namreč pojavlja v zimskih mesecih in zaradi izsušene kože.

Pri tako sofisticirani tehnologiji, kot je prepoznavanje prstnih odtisov, tudi pri najboljših tehnoloških rešitvah prihaja do majhnih odstopanj. V praksi naših čitalnikov ne more uporabljati med 3 in 4 % uporabnikov, je pa pomemben podatek, da je 90 % od teh mlajših od 8 let ali starejših od 75 let.

Pri mlajših otrocih je prstni odtis še zelo majhen, poleg tega pa se še razvija in zato spreminja. Ustali se nekje po osmem letu starosti. Pri starejših uporabnikih pa največ težav povzroča presuha koža. Rex bioreader je mogoče odkleniti tudi s priloženim daljinskim upravljalnikom, ki ga lahko starejši član družine uporablja namesto prstnega odtisa.

Kapacitivno tipalo, ki ga uporabljamo v Bioreaderju zajema prstne odtise v 3D tehniki, zato ga je težko pretentati, hkrati pa se je treba vprašati še:

 • Kako bo potencialni vlomilec prišel do vaših (dovolj kvalitetnih) prstnih odtisov?
 • Ali ima potencialni vlomilec potrebno tehnologijo in znanje, da bo ponarejene prste tudi izdelal?

Vlomilci so največkrat oportunisti, ki za vlom izbirajo najšibkejšo točko (okno ali mehanski vdor skozi vrata) in se z umetnimi prsti verjetno ne bodo ukvarjali. V kolikor pa želite varovati lastnino izredno visoke vrednosti z biometrično napravo, se raje odločite za prepoznavo očesne šarenice, ki je najbolj zanesljiva biometrična tehnologija.

Rele za proženje elektronske ključavnice se nahaja v vratnem krilu, v elektro omarici v notranjosti hiše/stanovanja. Komunikacija med tipalom in notranjo enoto, kjer se nahaja rele, pa je zaščitena z 256-bitno enkripcijo. Ta nivo zaščite je približno tako visok kot pri vaši spletni banki.

Če Bioreader zaradi kakršnega koli razloga ne prepoznava prstnih odtisov, ga je mogoče odkleniti tudi s pomočjo priloženega daljinskega upravljalnika. Priporočamo pa tudi, da se kot rezervna opcija vedno pusti možnost odklepanja s ključem.

Razloge za tovrstno napako in možne rešitve si oglejte v zavihku "Odpravljanje težav".

 • Prst je bil na senzor pritisnjen prerahlo ali premočno. Pritisniti ga je treba z normalno jakostjo.
 • Premajhna površina prsta je bila pritisnjena na senzor. Za vnos odtisa mora senzor dobiti dovolj veliko sliko. Poizkusite znova.
 • Baza odtisov je polna. Nov prstni odtis se bo lahko vnesel, ko boste kakšnega od obstoječih zbrisali.
 • Koža na prstu je zelo suha. Poskrbite za zadostno vlažnost kože.
 • Za odpravljanje težav pri vnosu prstnih odtisov otrok, starejših in oseb s poškodovanimi prsti, si preberite zadnji sklop, namenjen tej temi.
 • Prst je bil na senzor pritisnjen prerahlo ali premočno. Pritisniti ga je treba z normalno jakostjo.
 • Premajhna površina prsta je bila pritisnjena na senzor. Za vnos odtisa mora senzor dobiti dovolj veliko sliko. Poizkusite znova.
 • Koža na prstu je zelo suha. Poskrbite za zadostno vlažnost kože na prstu.
 • Za odpravljanje težav pri prepoznavanju prstnih odtisov otrok, starejših in oseb s poškodovanimi prsti, si preberite zadnji sklop, namenjen tej temi.
 • Naprava ni priključena na napajanje. Preverite, če je poškodovana napeljava in preverite varovalko, na katero je priklopljen Bioreader. Če čitalnik prstnih odtisov še zmeraj ne dela, pokličite serviserja.
 • Če je v okolici močna svetloba, se bela osvetlitev ne vidi. Zakrijte čitalnik z roko.

Napaka v napravi. Pokličite pooblaščenega serviserja.

 • Prstu, ki ste ga uporabili, je dodeljen drugi rele. Želeni prstni odtis najprej zbrišite, nato pa ga vnesite ponovno in mu dodelite prvi rele. Za točen postopek preverite navodila za uporabo.
 • Napaka na čitalniku ali ključavnici. Pokličite pooblaščenega serviserja.
 • Če otroškega prsta ne moremo vnesti, pomeni, da je prstni odtis še premajhen ali še ni dovolj izrazit. Do osmega leta starosti se prstni odtisi še razvijajo.
 • Otroški prstni odtis smo uspešno vnesli, a po določenem času ga čitalnik ne prepozna več. V fazi razvoja se prstni odtisi lahko toliko spremenijo, da jih čitalnik ne prepozna več. V takem primeru je prstne odtise potrebno vnesti ponovno.
 • Starejši ljudje imajo bolj suho in manj prožno kožo. Zaradi tega se težave lahko pojavijo tako pri vnosu kot pri prepoznavanju prstnih odtisov. Taki uporabniki naj poskrbijo za zadostno vlažnost kože tako pri vnosu kot pri vsakodnevni uporabi. Možnost težave lahko zmanjšate tako, da isti prst vnesete večkrat.
 • Fizično delo ter delo s kemikalijami in čistilnimi stredstvi lahko povzroči obrabo ali poškodbo prstnih odtisov. Uporabniki s takimi prsti lahko težave omilijo z vlažilnimi sredstvi in večkratnim vnosom istega prstnega odtisa. V ekstremnih primerih tipičnih karakteristik prstnega odtisa (vijug) sploh ni več videti. Takim uporabnikom svetujemo, da poleg čitalnika prstnih odtisov vgradijo še enoto z daljinskim upravljalnikom (če ni že vključena v paket) ali pa se raje odločijo za kodno tipkovnico Touchpad.
NA VRH