ARX one

Termalno tipalo na poteg

Termalno "swipe" tipalo dobro prepoznava tudi bolj problematične prstne odtise.

3-barvna LED

Svetlobni signali sporočajo status ARX one.

čitalnik prstnoh odtisov

Proži dve napravi

Poleg odklepanja vrat lahko ARX one proži še eno funkcijo (na primer vklop/izklop alarmne naprave).

Funkcijski tipki na dotik

s katerima se dodaja in briše uporabnike in administratorje.

ARX one je termalni čitalnik prstnih odtisov v plastičnem ohišju in je namenjen montaži na podometno ali nadometno dozo – skratka povsod, kjer montaža v vratno krilo ni mogoča. Čitalnik je mogoče uporabljati v kombinciji s stikali TEM Čatež in je na voljo v različnih barvnih odtenkih. 

Upravljanje z nastavitvami je izredno preprosto in se izvaja s pomočjo dveh kapacitivnih tipk, katerih lokacija je označena na ohišju.  Kadar se ne izvaja nobena funkcija, je ARX one v stanju pripravljenosti, kar pomeni, da se vrata odklenejo takoj, ko čez tipalo potegnemo prstni odtis, ki je shranjen v spominu naprave.

Prva tri spominska mesta so namenjena administratorjem (lastnikom in upraviteljem ARX one). Vnesemo lahko tri prste iste osebe ali pa več različnih prstov različnih oseb v poljubni kombinaciji.

Vnašanje in brisanje uporabnikov je mogoče le ob prisotnosti administratorja.

ARX one deluje na principu komunikacije zunanje enote (čitalnik prstnih odtisov) in notranje enote, v kateri je rele za proženje mehanizma za odklepanje. Notranja enota se nahaja na varni strani v elektro omarici. Komunikacija med zunanjo in notranjo enoto je zaščitena z enkripcijo, kar pomeni, da se releja za odklepanje vrat z zunanje strani ne da sprožiti.

 • Dimenzije: 83 x 83 mm
 • Število administratorjev: 3
 • Kapaciteta odtisov: 1000
 • Število relejev: 2
 • Upravljanje funkcij: s kapacitivnima tipkama
 • Način vgradnje: na podometno ali nadometno dozo
 • Tipalo: termalno na poteg (swipe)
 • Elektronska zaščita pred vdorom: 256-bitna enkripcija

Poskrbimo, da so roke čiste in dovolj vlažne. Največ težav z branjem se namreč pojavlja v zimskih mesecih in zaradi izsušene kože.

Pri tako sofisticirani tehnologiji, kot je prepoznavanje prstnih odtisov, tudi pri najboljših tehnoloških rešitvah prihaja do majhnih odstopanj. V praksi naših čitalnikov ne more uporabljati med 3 in 4 % uporabnikov, je pa pomemben podatek, da je 90 % od teh mlajših od 8 let ali starejših od 75 let.

Pri mlajših otrocih je prstni odtis še zelo majhen, poleg tega pa se še razvija in zato spreminja. Ustali se nekje po osmem letu starosti. Pri starejših uporabnikih pa največ težav povzroča presuha koža.

Termalno tipalo, ki ga uporabljamo v ARX one, meri razliko v temperaturi med vdolbinami in izboklinami prstnega odtisa, zato ga je izredno težko pretentati z umetnimi prsti.

Za vlom v stanovanje ali hišo ima potencialni vlomilec toliko lažjih in hitrejših možnosti, da je verjetnost, da se bo lotil ponarejevanja prstnih odtisov izredno majhna.

Rele za proženje elektronske ključavnice se nahaja v elektro omarici ali dozi v notranjosti hiše/stanovanja. Komunikacija med tipalom in notranjo enoto, kjer se nahaja rele, pa je zaščitena z 256-bitno enkripcijo. Ta nivo zaščite je približno tako visok kot pri vaši spletni banki.

Priporočamo, da se na vratih vedno pusti tudi možnost odklepanja na ključ, v kolikor pride do napake v napravi. Nekaj možnih rešitev si lahko ogledate tudi v zavihku "Odpravljanje težav".

Za dobro branje prstnih odtisov je pomembno, da je tipalo vedno čisto. Za to poskrbite z mehko, rahlo vlažno krpo. V nobenem primeru ne uporabljajte agresivnih in abrazivnih čistilnih sredstev, pa tudi grobih in ostrih predmetov, s katerim tipalo lahko opraskate ali poškodujete.

 • Prst ste prehitro potegnili po tipalu. Prst potegnite z normalno hitrostjo. Najvišja hitrost je 15cm/s.
 • Prst ste po tipalu potegnili s premajhno površino. Poskrbite, da po senzorju potegnete s kar največjo površino prsta.
 • Odtis, ki ste ga želeli vnesti, je že v bazi podatkov. Preverite, če prst, ki ste ga želeli vnesti, že odpira vrata.
 • Baza podatkov je polna. Nov odtis boste lahko vnesli, ko boste izpraznili kakšno mesto v bazi podatkov.
 • Prst ste prehitro potegnili po tipalu. Prst potegnite z normalno hitrostjo. Najvišja hitrost je 15 cm/s.
 • Prst ste po tipalu potegnili s premajhno površino. Poskrbite, da po tipalu potegnete s kar največjo možno površino prsta.

Naprava ni priključena na napajanje. Preverite, če je poškodovana napeljava in preverite varovalko, na katero je priklopljen ARX one. Če čitalnik prstnih odtisov še zmeraj ne dela, pokličite serviserja.

 • Napaka v napravi. Pokličite pooblaščenega serviserja.
 • Prstu, ki ste ga uporabili, je dodeljen drugi rele. Želeni prstni odtis najprej zbrišite, nato pa ga vnesite ponovno in mu dodelite prvi rele. Za točen postopek preverite navodila za uporabo.
 • Napaka na čitalniku ali ključavnici. Pokličite pooblaščenega serviserja.
 • Če otroškega prsta ne moremo vnesti, pomeni, da je prstni odtis še premajhen ali še ni dovolj izrazit. Do osmega leta starosti se prstni odtisi še razvijajo.
 • Otroški prstni odtis smo uspešno vnesli, a po določenem času ga čitalnik ne prepozna več. V fazi razvoja se prstni odtisi lahko toliko spremenijo, da jih čitalnik ne prepozna več. V takem primeru je prstne odtise potrebno vnesti ponovno.
 • Starejši ljudje imajo bolj suho in manj prožno kožo. Zaradi tega se težave lahko pojavijo tako pri vnosu kot pri prepoznavanju prstnih odtisov. Taki uporabniki naj poskrbijo za zadostno vlažnost kože tako pri vnosu kot pri vsakodnevni uporabi. Možnost težave lahko zmanjšate tako, da isti prst vnesete večkrat.
 • Fizično delo ter delo s kemikalijami in čistilnimi stredstvi lahko povzroči obrabo ali poškodbo prstnih odtisov. Uporabniki s takimi prsti lahko težave omilijo z vlažilnimi sredstvi in večkratnim vnosom istega prstnega odtisa. V ekstremnih primerih tipičnih karakteristik prstnega odtisa (vijug) sploh ni več videti. Takim uporabnikom svetujemo izbiro naprave za vstop, ki deluje na principu kode ali bluetooth.
NA VRH